Frågor & Svar

1. Jag är nöjd med mitt ADSL så varför ska jag ha fiber?

Vilken datahastighet som är möjlig att få via ADSL beror på kabellängden mellan telestationen och bostaden. Har man större avstånd än 3 km kan man inte få högre hastighet än ca 7/1 Mbit/s (ner/upp). ADSL räcker gott om man bara vill läsa lite e-post och betala räkningar men om man är flera personer i hushållet som surfar på internet och vill utnyttja tjänster som internetsänd TV och film eller spela onlinespel blir begränsningarna snart tydliga.

Många har idag en relativt stor TV hemma, 42 tum och uppåt är idag mer standard än undantag. För att kunna utnyttja dagens och framför allt morgondagens streamingtjänster för TV och film i hög kvalitet, kommer det att krävas större datakapacitet än vad de flesta kan få via ADSL.

2. Varför duger inte mitt mobila bredband?

Mobilt bredband kan ofta ge högre topphastighet än ADSL via kopparnätet men dess begränsning ligger i att kapaciteten till varje mast är begränsad och att många samtidiga användare raskt försämrar varandras möjlighet att surfa snabbt. Utöver de generella problemen med mobila tjänster har vi på Vänersnäs det lokala problemet att Flygvapnet stoppar så många mobilmaster de kan för att ha så få flyghinder som möjligt runt Såtenäs. Det låga antalet mobilmaster försämrar både täckningsgrad och kapacitet.

3. Vad kostar det att ansluta en fastighet?

Nya medlemmar erbjuds medlemskap och tillgång till föreningens tjänster med en insats som inte är avskräckande men som samtidigt respekterar den insats som de ursprungliga medlemmarna gjort. Kostnad för nyanslutning är 35 000 kr, fördelat på ursprungliga medlemmars kapitalinsats 23 000 kr + 12000 kr exl. moms för anslutningskostnad. I de fall anslutningskostnaden blir väsentligt högre, avgör styrelsen från fall till fall kostnaden efter samråd med den nya medlemmen

För varje fastighet krävs ett medlemskap i Vänersnäs Fiber ekonomisk förening, men det går att ha flera anslutningar kopplade till ett medlemskap. Se § 6 i stadgarna.