Vänersnäs Fiber

Järpetorp - Vänersnäs

Frågor & Svar

1. Jag är nöjd med mitt ADSL så varför ska jag ha fiber?

Vilken datahastighet som är möjlig att få via ADSL beror på kabellängden mellan telestationen och bostaden. Har man större avstånd än 3 km kan man inte få högre hastighet än ca 7/1 Mbit/s (ner/upp). ADSL räcker gott om man bara vill läsa lite e-post och betala räkningar men om man är flera personer i hushållet som surfar på internet och vill utnyttja tjänster som internetsänd TV och film eller spela onlinespel blir begränsningarna snart tydliga.

Många har idag en relativt stor TV hemma, 32-42 tum är idag mer standard än undantag och en del har ännu större apparater. För att kunna utnyttja dagens och framför allt morgondagens streamingtjänster för att visa TV och film i hög kvalitet, kommer det att krävas större datakapacitet än vad de flesta kan få via ADSL.

2. Varför duger inte mitt mobila bredband?

Mobilt bredband kan ofta ge högre topphastighet än ADSL via kopparnätet men dess begränsning ligger i att kapaciteten till varje mast är begränsad och att många samtidiga användare raskt försämrar varandras möjlighet att surfa snabbt. Utöver de generella problemen med mobila tjänster har vi på Vänersnäs det lokala problemet att Flygvapnet stoppar så många mobilmaster de kan för att ha så få flyghinder som möjligt runt Såtenäs. Det låga antalet mobilmaster försämrar både täckningsgrad och kapacitet.

3. Vad kostar det att ansluta en fastighet?

Vi vet ännu inte den slutliga kostnaden för att få fiberanslutning,
kostnaden för att bygga nätet beror på antalet anslutningar i kombination med vilken sträcka som behöver grävas. 
Därför är det väldigt viktigt att alla hjälps åt att värva medlemmar. Få med din granne. Ju fler vi blir desto billigare blir det. Vår prognos idag ligger på 25 500:-

För varje fastighet krävs ett medlemskap i Vänersnäs Fiber ekonomisk förening, men det går att ha flera anslutningar kopplade till ett medlemskap. Se § 6 i våra stadgar.

 

4. Jag är osäker. Kan jag vänta till senare?

För att kunna ta del av stödpengarna måste man gå med under pågående entreprenad.
När infrastrukturen är klar är bidraget slut. Ska man ansluta fastighet i efterhand blir det mycket dyrare. Läs mer!